onsdag 15 oktober 2008

Kontrakt som förtryck

Jag önskar att någon (media till exempel) tog upp det här med att skriva kontrakt. I dessa tider när man blir attackerad av försäljare både på gatan och via telefonen hemma skulle det vara intressant att veta vilka konsumentens rättigheter egentligen är. Försäljarna har uppenbarligen instruerats att ljuga potentiella kunder rätt upp i ansiktet. De gör vad som helst för att få en liten signatur på sina bindande kontrakt utan att bemöda sig med att informera offren om vad de egentligen skriver under. Om den ofrivillige kunden därefter inser sitt misstag och vill upphäva affären viftar storföretagen bara med kontraktet under näsan på dem och plötsligt har konsumenten inga rättigheter alls.

Allt fler företag tycks anamma denna "försäljnings"-metod. Det handlar inte längre om att erbjuda en vara eller en tjänst som är så pass bra att kunden inte kan motstå den, utan nu handlar det i stället om att till vilket pris som helst tvinga kunden till långa bindningstider och höga månadsavgifter som man inte kan bli av med utan att det får rättsliga konsekvenser. De flesta människor vågar inte ifrågasätta kryptiskt formulerade paragrafer utan betalar utan att protestera. Som vanligt blir det låginkomsttagare och lågutbildade som drabbas värst.

Företagen är varken intresserade av varan eller av människan, bara av profiten.

Vad har då bilden ovan med detta att göra, kan man fråga sig? Själv tycker jag att den är en lysande illustration av det ämne som jag här tagit upp. Det är nämligen ett foto från 1934 föreställande en grupp naprapater som alla var medlemmar i samma klubb, närmare bestämt "The Post-Mortem Club". En av denna klubbs regler var att man måste testamentera sitt skelett till klubben. Detta för att inte ens döden skulle hindra en medlem från att missa ett klubbmöte. Den avlidne herrn vid bordets kortända var den dåvarande ordföranden, som hade dött under det gångna året. Må så vara att det hela var något humoristiskt menat (för att inte nämna makabert). Men snacka om bindande kontrakt!

För att återgå till det mer seriösa huvudspåret - min slutsats är att aktivt uppsökande och tillika integritetskränkande försäljning borde förbjudas, och storföretagen borde hindras från att använda kontrakt som vapen mot sina kunder!

Inga kommentarer: